Klassikern AJ från Louis Poulsen i nya färger!

Klassikern AJ i nya färger 

Louis Poulsen hyllar Arne Jacobsen och firar 60 år med hans klassiska design genom en ny, dynamisk färgvärld för de populära bords-, golv- och vägglamporna AJ.

Färgerna påverkar oss fysiskt och stimulerar våra sinnen. Färger kan användas för att separera, strukturera och utmärka föremål. Utöver färgerna svart, vit och ljus petroleum består den nya kollektionen av sju färger: mörkgrön, ockra, roströd, midnattsblå, aubergine och två grå mellantoner. Färgerna har en nära koppling till Arne Jacobsens egen värld och är noga utvalda baserat på hur färgerna bäst lyfter fram AJ-lampans viktigaste egenskaper.

”AJ-lamporna är berömda för sin skulpturala design. Den nya färgkollektionen omfattar både klassiska och mer moderna nyanser, som alla delar samma förmåga att lyfta fram AJ-lampans egen design”, berättar Rasmus Markholt, idé- och designchef på Louis Poulsen.

Arne Jacobsen formgav AJ-lamporna för bords-, golv- och väggplacering 1957 för SAS Royal Hotel i Köpenhamn, där de utgjorde en integrerad del av designkonceptet för hotellet som helhet. Sedan dess har AJ-lampan blivit en världsberömd designikon och en av Arne Jacobsens mest populära lampor.

”Arne Jacobsen var en estet ut i fingertopparna, och det är ingen slump att han ofta tilldelades ansvaret för de inredningar och byggnader han skapade – ända ned i minsta detalj. Han drömde först om att bli konstnär men valde sedan en utbildning till arkitekt, och hans konstnärliga talang och mod lyser starkt igenom i såväl hans unika designidiom som i hans känsla för färg. Det är därför vi känner att det rimmar väl med hans anda att uppdatera AJ-lamporna med ett antal utvalda klassiska och inspirerande färger”, tillägger Rasmus Markholt.

AJ-lampans design baseras på en skärm vars form kombinerar två geometriska former: cylindern (sockeln) och konen (skärmen). Lampan koncentrerar ljuset där det behövs, och designen fungerar utmärkt både som arbetsbelysning och som läslampa. AJ-lampans ovanliga vinklar i kombination med skärmens volym och det cirkelformade hålet i lampans fot ger modellen en uttalad skulptural kvalitet.

Alla färger finns nu för beställning både i butiken och i webshopen!

Om Arne Jacobsen

Arne Jacobsen (1902–1971) är en av Danmarks mest berömda och namnkunniga arkitekter och formgivare. Han inkluderade alla områden i sitt yrkesutövande och lyckades fånga upp internationella trender i egna tolkningar. Arne Jacobsen är känd som den främsta arkitekten bakom modernismen. Han var anmärkningsvärt produktiv, och under en period på cirka 50 år skapade han över 300 verk som spände över byggnadskonstens alla områden. Arne Jacobsen ritade flera byggnader i Danmark, Tyskland och Storbritannien, med Nationalbanken och SAS Royal Hotel i Köpenhamn (1971/60) och St Catherine’s College i Oxford (1963) som hans mest kända projekt.